20. 12. 2006

 

Opomíjené klávesové zkratky ve Windows XP

Chtěl jsem napsat článek o klávesových zkratkách ve Windows. A krásný. Ale předběhl mě Milan Kryl na svém blogu. Nevěřil jsem vlastním očím, když se mi v RSS čtečce objevil článek stejného jména, jako jsem chtěl uveřejnit já :).

Tož budu muset malinko pozměnit téma. Zkusím napsat něco o opomíjených klávesových zkratkách ve Windows:

Téměř každý občas sáhne po nějaké té klávesové zkratce. A jelikož jsem náruživý uživatel klávesových zkratek, udělal jsem seznam méně známých klávesových zkratek. Seznam je dělán pro Windows XP, ale většina funguje i u jiných Windows.

klávesová zkratkavýznampoznámka
Ctrl+Shift+EscSprávce úloh (Task Manager)
Alt+-lokální menu okna MDI aplikaceAlt+-, X například maximalizuje MDI okno
*rozbalí podstrom aktivní položky ve stromečku (TreeView)hvězdička na numerické klávesnici
Shift+F10to samé, co pravé tlačítko myši
Ctrl+F6"cyklí" mezi okny uvnitř MDI aplikace
Ctrl+Tabto samé, co Ctrl+F6
Ctrl+Wzavře aktivní okno Průzkumníka nebo Internet Explorerufunguje i v jiných aplikacích
Alt+PrtScrzkopíruje do schránky obsah aktivního okna jako bitmapuna rozdíl od samotného PrtScr (=PrintScreen), které zkopíruje obsah celé obrazovky

* MDI = Multiple Document Interface, MDI aplikace jsou aplikace, kde v hlavním okně je více dalších oken:

Maxthon - příklad MDI aplikace

Kompletní seznam všech zkratek zde:
Seznam klávesových zkratek dostupných v systému Windows XP.

No a na závěr: která klávesová zkratka mi nejvíce chybí? Přeci minimalizace aktivního okna! A vám?

Štítky:

Komentáře:
minimalizace aktivního okna mi vůbec nechybí. Proč? Když potřebuji jiné okno, tak na něj přepnu (na klávesnici alt+tab). Když potřebuji okno minimalizovat, tak proto, že potřebuju minimalizovat všechna okna a k tomu je WIN+M. Nějaký smysl by to mohlo mít jen u aplikací, které se minimalizací dávají do nějakého nestandardního režimu (minimalizace do traye), ale právě žo to je nestandardní chování, takže je těžké obviňovat MS, že pro to neudělal zkratku. Ale neměl by být problém si ji vytvořit přes nějaké freewarové aplikačky. Navíc když už má aplikace minimalizaci do traye, tak mě osobně velmi sere, pakliže nemá zároveň ošetřeno uzavření aplikace jako její minimalizace (close to tray), protože pak právě klidně můžu dělat ALT+F4, nebo klidně klikat na křížek (což je jednodušší než na ikonku minimalizace, protože stačí bez míření posunou myš do pravého rohu).
 
aktivne okno minimalizujes velmi jednoducho:
ALT+Space (medzerovnik) a potom N
totizto ALT+Space otvori menu aktivneho okna a N je miNimize.
jednou rukou to urobim asi za 0.3 sekundy, ak mam obe ruky na klavesnici, tak aj rychlejsie.
 
To Alt+Space, N taky někdy používám, ale nezdá se mi to moc šikovný, je to takový "přes ruku", teda spíš "přes prsty". Spíš by to chtělo něco jednoduššího.
 
Tohle jenom potvrzuje teorii, když o něčem dlouho přemýšlíš, najde se na světě minimálně jeden další člověk, který o tom přemýšlí také.

Svůj článek o klávesových zkratkách jsem psal už v neděli, jen jsem mu díky dalšímu obsahu přiřadil čas publikace až na dnešek. (už to u mě na blogu funguje skoro jako v nějakém magazínu :))) )
 
Moc děkuji za Alt + -. Tuhle zkratku jsem neznal a hledal.
Na minimalizaci je Alt+Space, N.
 
Díky za zkratku. Také bych dodal na obhajobu této zkratky,že minimalizovat okno je dobrý třeba proto,že některé programy (typu icq a jiné) zabíraj místo v RAMce mnohem větší když je okno otevřeno než když je minimalizovaný.
 
Nevim jestli to jde i na XP, ale na Vistách je luxusní Ctrl+Alt+PageUp (maximalizace) a Ctrl+Alt+PageDown (minimalizace).
 
> Nevim jestli to jde i na XP, ale na Vistách je luxusní
> Ctrl+Alt+PageUp a Ctrl+Alt+PageDown

Bohužel na XP nefunguje, ale i tak díky.
 
MINIMALIZACE je tlačítko "Windows" + D...já si pár zkratek přednastavil na tablet pro rychlé pohyby perem a práce je daleko rychlejší, účinnější...no prostě luxusní :)
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka