14. 12. 2006

 

BootVis - velmi užitečná utilitka pro Windows XP

Chtěl bych upozornit na jednu velmi užitečnou utilitku, a to Microsoft Boot Vis, i když je to už stará a známá záležitost. Pomocí této utilitky máte šanci velmi výrazně snížit čas bootování vašich Windows XP.

Jak to funguje?

Zjednodušeně: jde vlastně o zvláštní typ defragmentace souborového systému, kdy si BootVis zjistí, v jakém pořadí se při bootování Windows nahrávají systémové soubory (ovladače, služby, systémové DLL) a pak se je snaží nahrát na souvislé místo na disku tak, aby k nim byl co nejrychlejší přístup.

Tato optimalizace je jednorázová, takže si ji po čase pravděpodobně zopakujete. Spouští se velmi jednoduše - viz obrázek:




Spuštění akce Optimize system způsobí reboot, při kterém vše výše popsané probíhá. Funkcionalita prográmku BootVis je bohatší, ale výše popsané pro zrychlení postačuje.

Bohužel je tu jeden drobný zádrhel: Microsoft ji před časem ze svých stránek odstranil (důvody netuším), ale je stále ke stažení na různých stránkách, kde se vyskytuje freeware.

Download namátkou zde:

http://www.stahuj.cz/utility_a_ostatni/systemove_nastroje/optimalizace_systemu/bootvis/

Nejnovější mě známá verze je: version 1.3.37.0.

Pozor, jedna drobnost: musíte mít povolenou službu Plánovač úloh (Schedule), jinak BootVis selže (ale nic nezkazí).

Poznámka: pokud vím, tak pro Boot Vis neexistuje čeština ani slovenština.

Štítky: ,

Komentáře:
Bane, to je mýtus, neodstranil:) Můj XP bez SP si s poslední verzí 1.3.37.0 nerozuměl, zato starší verze 1.3.36.0 "Compatible with WindowsXP build 2600" funguje! Sosnul jsem si jí z adresy http://download.microsoft.com/download/whistler/BTV/1.0/WXP/EN-US/BootVis-Tool.exe
 
Čeština do Microsoft BootVis existuje, viz:http://kissarmy.cz/cestiny/pc/index.htm
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka